dimanche 15 janvier 2012

Οι πνευματοληπτικές λατρείες Ζαρ του Σουδάν


Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, στο Ελβετικό Κέντρο, Σκαραμαγκά 4β (απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) ο Αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Γεράσιμος Μακρής θα μιλήσει για τις πνευματοληπτικές λατρείες Ζαρ στο Σουδάν.


Σε πολλές Ισλαμικές κοινωνίες της Μέσης Ανατολής οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι έχουν συναντήσει πνευματοληπτικές λατείες των οποίων τα μέλη είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες που ανήκουν στα λαικά στρώματα των εντόπιων πληθυσμών. Ο πλέον διαδεδομένος τύπος πνευματοληψίας είναι αυτός των πνευμάτων Ζαρ.

Στο Σουδάν απ'όπου έρχονται τα εθνογραφικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην εν λόγω ανακοίνωση, η λατρεία του Ζαρ αποτελεί μέρος της λαικής θρησκευτικότητας, αν και πολλοί συντηρητικοί μουσουλμάνοιθεωρούν οτι η λατρεία του αγγίζει τα όρια του παγανισμού. Ο κατά βάση γυναικείος πληθυσμός των πνευματοληπτικών ομάδων που λειτουργούν στις λαικές γειτονιές με την ανοχή των αρχών, θεωρεί το Ζαρ ένα προνομοιακό τόπο έκφρασης προβλημάτων, φόβων και ελπίδων που οι πατριαρχικές δομές της Σουδανικής μουσουλμανικής κοινωνίας δεν επιτρέπει να εκφραστούν ελεύθεραστο παίσιο της οικογένειας ή και της ευρύτερη κοινότητς.

Αποτελεί λοιπόν η πνευματοληψία το πλαίσιο εκείνο που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη των λατρευτικών ομάδων να πούν το ανείπωτο, να εκφράσουν το ηγεμονικά μη δόκιμο και να επαναδιαπραγματευτούν-έστω και προσωρινά-σχέσεις εξουσίας και ητήματα ταυτότητας. Παράλληλα, τα τραγούδια και η μουσική του Ζαρ, αποκαλύπτουν έενα πλούσιο κόσμο ισλαμικών παραδόσεων και μια εναλλακτική αντίληψηπτυχών της Σουδανικής Ιστορίας, που οι κυρίαρχες δομές είτε δεν αποδέχονται είτε αποκρύπτουν με επιμέλεια.



Επιμέλεια και οργάνωση: ΚΕΜΕΑΠ

http://www.youtube.com/watch?v=VNMDc3H2LbM&feature=related

Οι φωτόγραφίες είναι από τον ιστότοπο:
http://blog.afropop.org/2011/07/cairo-journal-pre-ramadan-zar-at-arabis.html

2 commentaires:

alexandros a dit…

Πώς ήταν η εκδήλωση λοιπόν!!;;!!

shirine nour a dit…

ήταν πολύ ενδιαφέρον το θέμα, με πολλή καλή ανταπόκριση και συμμετοχή! στο ακροατήριο ήταν και μια ελληνίδα η οποία είχε συμμετάσχει σε παρόμοιες τελετές με μαρτυρίες πολύ ζωντανές. κρατάμε επίσης στα υπ'όψιν και τον πολύ ωραίο χώρο του ελβετικού κέντρου που μας φιλοξένησε. όλα καλά!