dimanche 15 janvier 2012

Οι πνευματοληπτικές λατρείες Ζαρ του Σουδάν


Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, στο Ελβετικό Κέντρο, Σκαραμαγκά 4β (απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) ο Αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Γεράσιμος Μακρής θα μιλήσει για τις πνευματοληπτικές λατρείες Ζαρ στο Σουδάν.


Σε πολλές Ισλαμικές κοινωνίες της Μέσης Ανατολής οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι έχουν συναντήσει πνευματοληπτικές λατείες των οποίων τα μέλη είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες που ανήκουν στα λαικά στρώματα των εντόπιων πληθυσμών. Ο πλέον διαδεδομένος τύπος πνευματοληψίας είναι αυτός των πνευμάτων Ζαρ.

Στο Σουδάν απ'όπου έρχονται τα εθνογραφικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην εν λόγω ανακοίνωση, η λατρεία του Ζαρ αποτελεί μέρος της λαικής θρησκευτικότητας, αν και πολλοί συντηρητικοί μουσουλμάνοιθεωρούν οτι η λατρεία του αγγίζει τα όρια του παγανισμού. Ο κατά βάση γυναικείος πληθυσμός των πνευματοληπτικών ομάδων που λειτουργούν στις λαικές γειτονιές με την ανοχή των αρχών, θεωρεί το Ζαρ ένα προνομοιακό τόπο έκφρασης προβλημάτων, φόβων και ελπίδων που οι πατριαρχικές δομές της Σουδανικής μουσουλμανικής κοινωνίας δεν επιτρέπει να εκφραστούν ελεύθεραστο παίσιο της οικογένειας ή και της ευρύτερη κοινότητς.

Αποτελεί λοιπόν η πνευματοληψία το πλαίσιο εκείνο που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη των λατρευτικών ομάδων να πούν το ανείπωτο, να εκφράσουν το ηγεμονικά μη δόκιμο και να επαναδιαπραγματευτούν-έστω και προσωρινά-σχέσεις εξουσίας και ητήματα ταυτότητας. Παράλληλα, τα τραγούδια και η μουσική του Ζαρ, αποκαλύπτουν έενα πλούσιο κόσμο ισλαμικών παραδόσεων και μια εναλλακτική αντίληψηπτυχών της Σουδανικής Ιστορίας, που οι κυρίαρχες δομές είτε δεν αποδέχονται είτε αποκρύπτουν με επιμέλεια.



Επιμέλεια και οργάνωση: ΚΕΜΕΑΠ

http://www.youtube.com/watch?v=VNMDc3H2LbM&feature=related

Οι φωτόγραφίες είναι από τον ιστότοπο:
http://blog.afropop.org/2011/07/cairo-journal-pre-ramadan-zar-at-arabis.html

vendredi 13 janvier 2012

words στο beton7


από τις 18 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2012.

Μπορούμε να αντιληφθούμε τις πρώτες εκδηλώσεις των μελλοντικών μορφών αντίστασης, ικανών να απειλήσουν τις χαρές του μάρκετιγκ; αναρωτιόταν ο Gilles Deleuze το 1990. Στο πεδίο της καλλιτεχνικής πρακτικής οι εκδηλώσεις αυτές ήρθαν στο προσκήνιο πολύ νωρίτερα. Oι ριζοσπαστικοί μετασχηματισμοί που έλαβαν χώρα στις τέχνες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άγγιξαν την κορύφωσή τους στη δεκαετία 1950-1960. Στο πνεύμα μιας εποχής πολιτικής και κοινωνικής αφύπνισης, η φύση και οι δυνατότητες κάθε μορφής τέχνης αναθεωρήθηκαν, ενώ η αντίληψη ότι αυτές οι μορφές όφειλαν να είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες παραχώρησε τη θέση της σε έναν εντατικό πειραματισμό, σε γόνιμες διασταυρώσεις και σύνθεση των μέσων.

Η πλατφόρμα δράσεων με τον εύλογο τίτλο Words, Words, Words! εμπνέεται από την κληρονομιά αυτής της πειραματικής περιόδου, με άξονα το κίνημα του λετρισμού και έμφαση στην κειμενικότητα και την υλικότητα της λέξης.


Η εικαστική έκθεση Words, Words, Words συγκεντρώνει καλλιτέχνες και ερευνητές σε πεδία που περιλαμβάνουν τις εικαστικές τέχνες, τον χορό και την οπτική ποίηση, για να επαναπροσεγγίσουν το ιστορικό κίνημα του λετρισμού και τη σχέση τέχνης και πειραματικής γραφής. Η καλλιτεχνική παραγωγή υφίσταται σε ένα διευρυμένο πλαίσιο στο οποίο ο λόγος, η εικόνα και το αντικείμενο που περιέχει είναι ρευστά σε χρήσεις και νοήματα και μετακινούνται σε διαφορετικά επίπεδα σημασίας, κειμενικότητας και χωρικότητας. Η έκθεση εστιάζει στην κατασκευή της λέξης για να προσεγγίσει την αμοιβαία σχέση και επιρροή διαφορετικών μέσων/ διαμεσότητα/ διαμηντιακότητα (intermediality) σαν μια ριζοσπαστική δύναμη που ενεργεί στο ενδιάμεσο των πραγματικοτήτων και που περιλαμβάνει νέους αναπαραστατικούς τρόπους χρονικών και χωρικών αλληλοσυσχετίσεων.

Συμμετέχουν οι Νάνος Βαλαωρίτης, Ειρήνη Γκόνου, Ελένη Οικονόμου & Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαφράγκος, Ν. Γ. Πεντζίκης, Χριστίνα Σγουρομύτη, Juliana Borinski, Tamarin Norwood. Performance εγκαινίων από την ομάδα χορού FingerSix (Σοφία Μαυραγάνη, Tadeu Liesenfeld, Δρόσος Σκώτης).

Την πλατφόρμα διοργανώνουν οι Χριστίνα Σγουρομύτη (έρευνα, οργάνωση), Γεωργία Τσισμετζόγλου (διαχείριση κινηματογραφικού υλικού), Σωζήτα Γκουντούνα/Out of the Box Intermedia http://www.outoftheboxintermedia.org (επιμέλεια εικαστικής έκθεσης).