dimanche 22 mars 2009

ΜΟΥΛΑΝΤΕ



Η Κολέ Γκάλο Άρντο, ζει σ’ ένα χωριό της δυτικής Αφρικής. Οι συγχωριανοί την τιμούν αλλά την φοβούνται για την ανεξαρτησία και τον δυναμισμό της. Όταν τέσσερα μικρά κορίτσια ζητήσουν την προστασία από την παραδοσιακή τελετή της κλειτοριδεκτομής, η Κολέ θα τους προσφέρει το «Μουλαντέ», δηλαδή το παραδοσιακό δικαίωμα της ασυλίας. Όμως, θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη δοκιμασία της ζωής της. Ψυχικά και σωματικά τραυματισμένη από την δική της κλειτοριδεκτομή, η Κολέ, αρνήθηκε ν’ αφήσει την τρίτη κόρη της, Ασματού να το υποστεί. Η Ασματού, ζει τώρα με την ρετσινιά της «μπιλακόρο» της γυναίκας που δεν έχει «εξαγνιστεί» και που είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κάποιον να παντρευτεί…

Ο Σαμπένε, πρωτοπόρος του Αφρικανικού Κινηματογράφου (γύρισε την πρώτη αφρικανική ταινία, το 1966, το Η μαύρη του.. που κέρδισε το βραβείο Ζαν Βιγκό, την ίδια χρονιά) μας χαρίζει ένα θαυμάσιο έργο που δεν περιορίζεται σε μια απλή καταγγελία κατά της βάρβαρης αυτής παράδοσης της κλειτοριδεκτομής η οποία, για τον σκηνοθέτη, μεταφράζεται σε ακρωτηριασμό. Είναι και μια συγκλονιστική απεικόνιση της κοινωνικής ακαμψίας στα αφρικανικά χωριά όπου η διαίρεση σε κάστες και το αποπνικτικό βάρος της παράδοσης εμποδίζουν οποιαδήποτε πρόθεση για αλλαγή και βελτίωση των συνθηκών. Προσεκτικός ζωγράφος του λαού του, ο Σαμπένε πυκνώνει την αφήγηση του με γλαφυρές ανθρώπινες μορφές που αναβλύζουν τους χυμούς της γης ή στοιχειοθετούν τις σύνθετες αντιφάσεις της τοπικής κοινωνίας. Είναι πάντα λεπτολόγος και ο ρυθμός που επιβάλλει αρμόζει στην καθημερινότητα του χωριού. Μέσα από την ηρωίδα του, την παλικαρίσια Κολέ, μας διηγείται μια ανθρώπινη ιστορία που φέρει ελπίδες για το μέλλον, μια ιστορία που προκαλεί, πέρα από προβληματισμό, ευαισθητοποίηση και συγκίνηση.

Η ταινία που βραβεύτηκε στις Κάννες το 2004 (βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα») δεν έχει προβληθεί στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Η ταινία ΜΟΥΛΑΝΤΕ προβλήθηκε από την ΕΤ1 στις 21/3 και το κείμενο της ανάρτησης είναι από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

3 commentaires:

VAD a dit…

βαρβαρο,απάνθρωπο και δεν ξερω αν εχει περιοριστεί καθόλου ακόμα και στις υποθετικά αστικές περιοχές...

shirine nour a dit…

αλήθεια, τι μαθαίνεις για το Σουδάν?
δεν αποκλείεται να ισχύει κι εκεί σε ορισμένες φυλές.
ο "εξαγνισμός" έχει προισλαμικές ρίζες.
για κάποιες φυλές που γνωρίζω έχει την ίδια σημασία με την περιτομή.
η ταινία φιαγμένη από άντρα και ιδιαίτερα από τον Ουσμάν Σεμπένε που θεωρείται ο πατέρας του αφρικανικού κινηματογράφου είναι ένα πολύ καλό και αισιόδοξο μύνημα για την Αφρική.
είναι ταινία-μάθημα.
μπράβο του!!!

VAD a dit…

Eιναι απαγορευμένο δια νόμου,κανεις γιατρός δεν το τολμά...
Προ διετίας πέθανε ενα κοριτσάκι τεσσάρων ετων,εικοσι χλμ έξω απ'το Χαρτούμ και η κομπογιανιτισα που εκανε την επέμβαση καταδικάστηκε,ήταν πρωτο θέμα στις εφημερίδες!
Δεν εχω πληροφόρηση για το τι γινεται στην επαρχία