mercredi 28 septembre 2011

To στυλ Riqua, Roqu’a ή Rouqu’a




O πολύ γνωστός καλλιγάφος Mumtaz Bec και σύμβουλος του οθωμανού σουλτάνου Abdelmadjid Khan γύρω στο 1860 κατάλαβε οτι ήταν ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο στυλ γραφής πιό απλό και πιο εύκολο από τα ήδη υπάρχοντα εξαιρετικά δύσκολα και δύσχρηστα σε καθημερινή βάση.
Έφιαξε λοιπόν αυτό το πιο απλό είδος αραβικής γραφής, το αισθητικά ωραίο και δυναμικό, το οποίο έκτοτε διδάχτηκε στα σχολεία, τυπώθηκε στα βιβλία, υιοθετήθηκε αβίαστα από το ευρύ κοινό και έγινε πολύ αγαπητό και οικείο μέσα από τις αφίσες του αιγυπτιακού σινεμά.

Ειρήνη Γκόνου

Από τα "Κεφάλαια αραβικής γραφής και καλλιγραφίας"

(Ευχαριστώ τον φίλο Αριστοτέλη Σακελλαρίου, από το Κέντρο Συντήρηση του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης της Μαλαισίας, που μου έστειλε το όνομα μου φιλοτεχνημένο από μαλαισιανό καλλιγράφο).

mardi 13 septembre 2011

Από τη Νουβία στο Σουδάν

Με τη ματιά της
Ελληνο-Νορβηγικής
Αρχαιολογικής Αποστολής



Έκθεση φωτογραφιών

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΝΧΗΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, 19:30
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 – 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφιών των αρχαιολόγων Αλέξανδρου Τσάκου και Henriette Hafsaas-Tsakos με τίτλο «Από τη Νουβία στο Σουδάν», η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2012. Την ημέρα των εγκαινίων, ο Αλέξανδρος Τσάκος θα μιλήσει για την εμπειρία τους στο Σουδάν, όπου εργάστηκαν, ταξίδεψαν και έζησαν τα τελευταία χρόνια.

Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου 2011, αλλά όλες οι φωτογραφίες της έκθεσης βγήκαν σε αυτό που είναι ακόμα σήμερα το κράτος του Σουδάν – και κυρίως το βόρειο τμήμα του, δηλαδή η Νουβία, όπως ήταν γνωστό κατά το Μεσαίωνα το τμήμα της Κοιλάδας του Νείλου από το Χαρτούμ στο Σουδάν ως το Ασουάν στην Αίγυπτο. Οι φωτογραφίες δείχνουν ιστορικά μνημεία, όπως πυραμίδες και ναούς από την παγανιστική περίοδο, εκκλησίες από τη χριστιανική περίοδο, καθώς και τα χαρακτηριστικά δημιουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής στο Σουδάν, όπως τα τζαμιά και οι κουμπέδες (ταφικά μνημεία). Ένα σημαντικό τμήμα της έκθεσης επικεντρώνεται σε μερικές μοναδικές φωτογραφίες από τον Τέταρτο Καταρράκτη του Νείλου, που πλημμύρισε όταν το αμφιλεγόμενο Φράγμα Μαράουϊ εγκαινιάστηκε το 2009 και 173 χιλιόμετρα της Μέσης Κοιλάδας του Νείλου εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό. Τέλος, βαρύτητα δίνεται στη γνωριμία μέσω της έκθεσης με την εμπειρία της ζωής κατά μήκος του Νείλου.

«Η φίλη μας εικαστικός Ειρήνη Γκόνου μας πρότεινε να οργανώσουμε έκθεση με τις φωτογραφίες μας, έχοντας παρακολουθήσει το διαδικτυακό μας χώρο σχετικά με τη δουλειά μας επί της Μεσαιωνικής περιόδου στο νησί του Σάι (http://medievalsaiproject.wordpress.com/). Η ίδια κανόνισε την πρώτη μας συνάντηση με τις επιμελήτριες του Μουσείου Μπενάκη», θυμάται ο Αλέξανδρος Τσάκος.
«Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα οργανώναμε μια μικρή έκθεση, αλλά αφού κοιτάξαμε πιο αναλυτικά το φωτογραφικό μας αρχείο κι αφού συζητήσαμε με τις επιμελήτριες του Μουσείου, καταλάβαμε ότι ξεκινούσαμε κάτι πολύ μεγαλύτερο.», παραδέχεται η Henriette Hafsaas-Tsakos.

Περισσότερες από 80 φωτογραφίες από το Σουδάν θα εκτεθούν στους τέσσερις ορόφους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, ενώ περίπου είκοσι φωτογραφίες θα συνοδεύουν τις πιο χαλαρές στιγμές των επισκεπτών στο καφέ της ταράτσας του Μουσείου με την υπέροχη θέα προς την Ακρόπολη.

Το Μουσείο Μπενάκη επέλεξε να φιλοξενήσει την έκθεση με τις φωτογραφίες του Αλέξανδρου Τσάκου και της Henriete Hafsaas-Tsakos με στόχο να γνωρίσει το ελληνικό κοινό τον ξεχωριστό αυτό τόπο – ένα σταυροδρόμι του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στο αφρικανικό τοπίο του Νείλου, όπου οι Έλληνες έχουν αφήσει τα ίχνη τους.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ετοιμάστηκε σχετικός κατάλογος με επιλογή κειμένων και φωτογραφιών. Η εκτύπωση είναι χορηγία του ελληνικού δικηγορικού γραφείου του Θανάση Αλυκάτορα, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, καθώς και του ελληνικού παραρτήματος της νορβηγικής εταιρείας Yara.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, στις 19:00, στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών (Τσάμη Καρατάσου 5, 117 42 Αθήνα Τηλέφωνο: +30 210 92 31 351), η Henriette Hafsaas-Tsakos και ο Αλέξανδρος Τσάκος θα δώσουν ομιλία με θέμα «Ένας Μητροπολιτικός Ναός μέσα στην άμμο – Ελληνο-Νορβηγικές ανασκαφές στο Σουδάν».
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φωτογραφίες και κείμενα: Αλέξανδρος Τσάκος και Henriette Hafsaas-Tsakos
Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Γκόνου
Συντονισμός: Μίνα Μωραΐτου